fbpx

Regenwaterput plaatsen in Sint-Pieters-Leeuw


Waarom een regenwaterput plaatsen?

  • Je bespaart op de drinkwaterfactuur.
  • Je beschermt de waardevolle grondwaterreserves.
  • Je bespaart op wasmiddelen, omdat regenwater doorgaans zachter is dan leidingwater. Op die manier wordt ook het milieu minder verontreinigd.
  • Jaarlijks is er na verdamping zo’n 750 liter regenwater per vierkante meter beschikbaar. De voorraden zijn dus groot genoeg, en bovendien kost regenwater niets.

Hoe werkt een regenwaterput?

Een goed functionerend regenwatersysteem bestaat uit een voorraadtank, een elektrische pomp, een onderhoudsvriendelijke filter en een leidingstelsel naar de aftappunten. 

Ben je verplicht een regenwaterput te plaatsen?

Volgens de gewestelijke verordening luidt het antwoord JA in volgende gevallen:

  • Bij nieuwbouw of herbouw (= grondige verbouwing waarbij minder dan 60 % van de bestaande buitenmuren behouden wordt) van eengezinswoningen: de plaatsing van een of meer hemelwaterputten met een totale minimale inhoud van 5 000 liter is verplicht.
  • Bij nieuwbouw of herbouw van gebouwen groter dan 100 vierkante meter, andere dan eengezinswoningen, is de plaatsing van een of meer hemelwaterputten verplicht. Het volume van de hemelwaterput bedraagt minimaal 50 liter per vierkante meter horizontale dakoppervlakte, afgerond naar het hogere duizendtal.

Opgelet! Ga ook altijd na of er nog bijkomende stedebouwkundige verordeningen in je gemeente of provincie zijn. Ook hierbij kan Massaert bvba u helpen.

Het antwoord luidt NEEN in geval:

  • van uitbreiding en verbouwing (men spreekt van verbouwen en niet van herbouwen vanaf het moment dat er minder dan 40 % van de buitenmuren van een bestaande woning gesloopt wordt i.f.v. de werken).
  • de gebouwen volledig voorzien zijn van een groendak
  • van aanleg of hernieuwde aanleg van riolering in de straat. Enkel het scheiden van de afvoer is dan een verplichting.

Welke type regenwaterputten zijn er?

Regenwaterputten zijn gemaakt van beton of kunststof. Beton is goedkoper en beter geschikt om regenwater te bewaren. Er zijn wel grote prijs- en kwaliteitsverschillen. Regenwaterputten in kunststof zijn lichter en makkelijker manipuleerbaar.

Hoe groot moet een regenwaterput zijn?

Regenwater komt via het dak, de dakgoten en afvoerpijpen in de regenwaterput terecht. De overheid legt een minimum tankinhoud op afhankelijk van de aangesloten dakoppervlakte. De ideale inhoud hangt af van de de oppervlakte van het dak, de oriëntatie en het type dakbedekking: 

  • Een te kleine tank is niet interessant omdat je de put dan te dikwijls moet bijvullen met kostbaar leidingwater. 
  • Een te grote put is economisch niet rendabel en kan niet op tijd en stond overlopen, wat toch beter is.

Waarvoor wordt regenwater best gebruikt?

U kunt het opgevangen en gefilterde regenwater dan gebruiken om:

  • toiletten door te spoelen
  • kledij te wassen
  • uw woning of auto schoon te maken
  • uw tuin te sproeien.

Voor andere toepassingen zoals drinken, persoonlijke hygiëne en de vaatwas wordt het gebruik van regenwater afgeraden.

Moet je een regenwaterput laten reinigen?

In principe hoeft een goed uitgeruste regenput niet regelmatig schoongemaakt te worden. Zo zal een regenput die uitgerust is met een goede filter bijvoorbeeld minder vaak gereinigd moeten worden dan een regenput zonder filter. Het vuil dat in de regenput terechtkomt zal een sliblaag op de bodem vormen. Deze slibvorming zal na verloop van tijd het water in uw regenput bruin kleuren en een onaangename geur bezorgen. Om dit te vermijden is het de beste optie om uw regenwaterput zonder filter jaarlijks te laten reinigen en uw regenput met filter om de drie à vier jaar te laten reinigen.

Hoeveel kost een regenwaterput?

De kostprijs van een regenwaterput is sterk afhankelijk van het type put (beton of kunststof) en de grootte. Richtprijzen liggen tussen de 1500 en 6000 euro. Voor een exacte prijs raden we je aan om snel met ons contact op te nemen.

Zijn er subsidies voor een regenwaterput?

De overheid voorziet subsidies voor het plaatsen van een regenwaterput. De details hiervan zijn sterk afhankelijk van de regio en het type van regenwaterput. We verwijzen u graag door naar de website van Vlaanderen.be waar u de specifieke info kan terugvinden voor uw gewenste intallatie.

Kan je een regenwaterput plaatsen aan een rijhuis?

Plaatsen van een regenwaterput in de tuin bij een rijhuis is geen probleem. Voor gezinnen die in een rijwoning wonen voorzien we bij Massaert bvba een aantal oplossingen:

  • Gebruik maken van onze kraan die een klassieke betonnen regenwaterput over het huis kan tillen en afzetten op de exacte locatie van de put.
  • Plaatsen van een regenwaterput in kunststof. Deze kan afhankelijk van de deuropeningen in gescheiden delen naar de tuin gebracht worden, en daar samengesteld geïnstalleerd worden in de tuin.

Zoekt u nog meer info over gescheiden riolering?

Aarzel niet en neem contact op met Massaert bvba, onze experten staan voor u klaar.

Contact opnemen
Massaert BVBA - Rioolproblemen voorkomen

Hardnekkige rioolproblemen

Beter voorkomen dan genezen!

Onze experten kunnen je bijstaan bij renovatie en nieuwbouw om ervoor te zorgen dat je nodeloze kopzorgen kan voorkomen dankzij het plaatsen van terugslagkleppen, rioolpompen, regenwatwerputten of infiltratieputten.

Vrijblijvend contact opnemen
Copyright © 2024 - massaertbvba.be - Algemene voorwaarden