fbpx

Aanleg terrasen en opritten

Uitstraling, comfort, onderhoud, budget en waterbeheersing spelen een rol

Niets laat een woning beter tot zijn recht komen dan zijn buitenaanleg. Een terras, een oprit, een tuinpad, een tuinafsluiting, een hek of poort en vooral een goed uitgewerkte combinatie van dit alles kan uw woning de uitstraling geven die het verdient. U hoeft maar een blik te werpen op een nieuwbouwwoning waarvan de omgevingsverharding nog niet is aangelegd, of een woning waarrond de bestrating fel verouderd of versleten is, en u weet meteen wat we bedoelen.

  • Een plaatsbezoek op afspraak
  • Adviesverlening bij het ontwerpen van uw droomproject
  • Een vrijblijvende offerte die rekening houdt met uw wensen
Contact Massaert bvbaVrijblijvende offerte aanvragen

Welke verharding kiezen?

Het is een heel karwei om een tuinpad, oprit of terras te plaatsen. Een zekere deskundigheid is aangewezen voor de aanleg ervan.  Er moet een weloverwogen keuze gemaakt worden inzake, fundering, drainage, infiltratie en afwatering. Bovendien is het fysiek echt wel zwaarder dan het soms lijkt.

Massaert bvba staat u graag bij met een integrale aanpak voor uw proect. Maar ook elke andere vraag behandelen we met hetzelfde enthousiasme en dezelfde ernst.

Ook bij het kiezen van het type verharding spreek u best een professional aan. Er zijn immers vele types verhardingen met elk hun eigen voor- en nadelen. De juiste keuze is uiteraard afhankelijk van wat u mooi vindt, maar ook van, niet onbelangrijk, uw budget. Andere mogelijke vragen die u zich best stelt bij uw keuze betreffen het loopcomfort, de veiligheid en slijtage.

 

Last but not least, moeten we zeker ook oog hebben voor de regels inzake hemelwaterafvoer. Voor de juiste keuze van fundering en bestrating moet er een afweging gemaakt worden tussen de mechanische sterkte en de waterdoorlatendheid van de verharding. In bepaalde gevallen bestaan er zo verplichtingen inzake waterinfiltratie. De eventuele keuze voor waterdoordingbare of niet doordringbare verhardingen werpt zich dan op.

Verhardingen kunnen dan ook ingedeeld worden in drie groepen: open, halfopen en gesloten verharding. Grind, dolomiet en grastegels gelden als open verhardingen en moeten niet meegerekend worden in het berekenen van de infiltratieoppervlakte. Bij halfopen verhardingen zoals klinkers of betonstraastenen kan het water via de ‘poreuse’ voegen afvloeien en wordt de oppervlakte enkel voor de helft in rekening gebracht bij het berekenen van de infiltratieoppervlakte.

Opteert u toch liever voor de aanleg van een verharding in een minder doordringbaar materiaal omwille van esthetische of andere redenen, dan kan infiltratie nog steeds op indirecte wijze.  In dat geval heeft u geen andere beperkigen dan uw budget en verbeelding en heeft u ruim de keuze tussen volgende types van verharding. Elk van deze heeft uiteraard zijn eigen voor – en nadelen.

 

Verharding in klinkers

Aanleg van oprit in klinkers

Beton – en kleiklinkers zijn nog steeds heel populair. Het is geweten dat klinkers een van de goedkopere opties zijn omdat ze meestal wat makkelijker zijn om aan te leggen. Dat drukt enerzijds al in de arbeidskost. Omwille van hun geringe omvang en sterkte zijn ze echter ook zeer stabiel. Een bijkomend voordeel is de grote diversiteit aan klinkers. Deze zijn beschikbaar in vele kleuren en schakeringen en er kunnen dan ook prachtige combinaties gevormd worden die perfect aansluiten bij het uitzicht van uw woning. Handig meegenomen is dat ze indien ze met poreuze voegen worden voorzien als halfdoorlaatbare verharding kunnen worden aanschouwd.

Verharding in tegels

Het plaatsen van tegels kost wat meer aanleg en kennis. Het is daarom vaak net wat prijziger dan een verharding in klinkers. Net als klinkers hebben tegels wel het voordeel dat er een enorm ruime keuze voorhanden is: je kan kiezen voor keramische tegels, natuursteen, blauwe steen, betontegels tot megagrote betontegels. Zowat elke stijl en afmeting is ruim beschikbaar. Ook tegels vereisen weinig onderhoud. 

Verharding in kasseien

Wenst u uw woning een landelijke uitstraling te geven dan moet u zeker de plaatsing van kasseien overwegen. Ze zijn erg slijtvast en zorgen voor een authentiek cachet. Wil u wat extra loopcomfort dan gaat u voorkeur uit naar gezaagde kasseistenen. Dit zijn kasseien met een afgeplatte bovenkant die daardoor even goed en veilig bewandelbaar zijn als klinkers. De prijzen van kasseien en platines liggen wat hoger, maar het materiaal is zeer sterk en gaat zeker een levenlang mee. Een aantal types zoals de Belgische porfier zijn immens populair en enkel als recuperatiemateriaal te vinden. Andere populaire types zijn de Belgische gres, Zweeds graniet of de Indische Kandla stenen.

Verharding in grind of breuksteen

Het grootste voordeel van grind is uiteraard dat het budgetvriendelijk is. Het is eenvoudig in aanleg en relatief goedkoop. Het is ook uiterst makkelijk te combineren met andere verhardingstypes. Bovendien is het indien het met een zekere kennis van zaken wordt aangelegd (een goede fundering is ook hier noodzakelijk) ideaal inzake het infiltreren van het water naar de ondergrond. Een nadeel is dan weer dat een verharding in grind minder onderhoudsvriendelijk is en dat het niet altijd blijft liggen. Het gebruik van  grindstabilisatiematten kan daar aan verhelpen.

Verharding in gestort beton

Polybeton inkom kinderdagverblijf Lennik Sint-Kwintens-Lennik

Een betonnen verharding is oersterk en heeft een elegante look. Verder is het materiaal slijtvast en kan het op diverse manieren worden afgewerkt. Een ruw of een gepolierd oppervlak? Een natuurlijke of andere betonkleur? Met of zonder ingeslepen voegen? Impregneren of niet? Het kan allemaal. Uw verbeelding is aan de macht. Bovendien is het heel makkelijk proper te houden.

Verharding in asfalt

Asfalt kennen we als de verharding bij uitstek voor de openbare wegen en parkings. Het bestaat voornamelijk uit bitumen, grind en zand.  Een verharding in asfalt kan een interessante keuze zijn indien u een grote, vaak bereden oppervlakte wenst te verharden. Je kunt er comfortabel over rijden en het is heel eenvoudig in onderhoud.

 

Realisaties Buitenaanleg terras en oprit

Massaert BVBA - Rioolproblemen voorkomen

Hardnekkige rioolproblemen

Beter voorkomen dan genezen!

Onze experten kunnen je bijstaan bij renovatie en nieuwbouw om ervoor te zorgen dat je nodeloze kopzorgen kan voorkomen dankzij het plaatsen van terugslagkleppen, rioolpompen, regenwatwerputten of infiltratieputten.

Vrijblijvend contact opnemen
Copyright © 2024 - massaertbvba.be - Algemene voorwaarden