Een goed functionerend regenwatersysteem bestaat uit een voorraadtank, een elektrische pomp, een onderhoudsvriendelijke filter en een leidingstelsel naar de aftappunten.
Volgens de gewestelijke verordening luidt het antwoord JA in volgende gevallen:
Opgelet! Ga ook altijd na of er nog bijkomende stedebouwkundige verordeningen in je gemeente of provincie zijn. Ook hierbij kan Massaert bvba u helpen.
Het antwoord luidt NEEN in geval:
Regenwaterputten zijn gemaakt van beton of kunststof. Beton is goedkoper en beter geschikt om regenwater te bewaren. Er zijn wel grote prijs- en kwaliteitsverschillen. Regenwaterputten in kunststof zijn lichter en makkelijker manipuleerbaar.
Regenwater komt via het dak, de dakgoten en afvoerpijpen in de regenwaterput terecht. De overheid legt een minimum tankinhoud op afhankelijk van de aangesloten dakoppervlakte. De ideale inhoud hangt af van de de oppervlakte van het dak, de oriëntatie en het type dakbedekking:
U kunt het opgevangen en gefilterde regenwater dan gebruiken om:
Voor andere toepassingen zoals drinken, persoonlijke hygiëne en de vaatwas wordt het gebruik van regenwater afgeraden.
In principe hoeft een goed uitgeruste regenput niet regelmatig schoongemaakt te worden. Zo zal een regenput die uitgerust is met een goede filter bijvoorbeeld minder vaak gereinigd moeten worden dan een regenput zonder filter. Het vuil dat in de regenput terechtkomt zal een sliblaag op de bodem vormen. Deze slibvorming zal na verloop van tijd het water in uw regenput bruin kleuren en een onaangename geur bezorgen. Om dit te vermijden is het de beste optie om uw regenwaterput zonder filter jaarlijks te laten reinigen en uw regenput met filter om de drie à vier jaar te laten reinigen.
De kostprijs van een regenwaterput is sterk afhankelijk van het type put (beton of kunststof) en de grootte. Richtprijzen liggen tussen de 1500 en 6000 euro. Voor een exacte prijs raden we je aan om snel met ons contact op te nemen.
De overheid voorziet subsidies voor het plaatsen van een regenwaterput. De details hiervan zijn sterk afhankelijk van de regio en het type van regenwaterput. We verwijzen u graag door naar de website van Vlaanderen.be waar u de specifieke info kan terugvinden voor uw gewenste intallatie.
Plaatsen van een regenwaterput in de tuin bij een rijhuis is geen probleem. Voor gezinnen die in een rijwoning wonen voorzien we bij Massaert bvba een aantal oplossingen:
Aarzel niet en neem contact op met Massaert bvba, onze experten staan voor u klaar.
Contact opnemenStel uw vraag aan een expert
Er zijn tal van subsidies bij de aanleg van een gescheiden riolering. Wij lijsten ze voor u duidelijk op zodat u meteen te weten komt of u in aanmerking komt.
Subsidies gescheiden rioleringOnze experten kunnen je bijstaan bij renovatie en nieuwbouw om ervoor te zorgen dat je nodeloze kopzorgen kan voorkomen dankzij het plaatsen van terugslagkleppen, rioolpompen, regenwatwerputten of infiltratieputten.
Vrijblijvend contact opnemen